Canvas - Belgium TVRead the article online

Press: Canvas Tv (BE)
Video: Louk Voncken
Language: Dutch
Diffusion: 2018Griekenland laat je nooit meer los Maria Ikonomopoulou en de Griekse crisis

Het is een prachtige dag in Rotterdam. De zon schittert op de Nieuwe Maas en de hemel kleurt Grieks-blauw. In haar atelier toont de Nederlands-Griekse kunstenares Maria Ikonomopoulou ons enkele van de werken die ze de voorbije tien jaar heeft gemaakt.

Invloeden van volkskunst en Arte Povera zijn nooit ver weg. De mooie Griekse krant ‘I Kathimerini' spint ze tot papieren draden. De babyblauw gedrukte weerkaart uit het dagblad verwerkt ze in fragiele collages. Soms sopt ze die in bijenwas. Hele bladzijden hergebruikt ze als gesluierd canvas voor subtiele commentaren. Foto’s en papier verknipt ze tot bloemblaadjes waar ze grote installaties en muursculpturen mee opbouwt. Sinds 2010 sijpelt de Griekse nachtmerrie ook haar werk binnen.

In 1985 verliet Maria Ikonomopoulou Griekenland om zich in Nederland te vestigen. ‘Uit vrije wil’ benadrukt ze, ‘maar het blijft wel het land waar ik vandaan kom.’ Hoewel ze economie gestudeerd heeft snapte ze in 2008 zelf niet zo goed wat er met deze crisis aan de hand was. Toen ook in Nederland en België iedereen vroeg om het even uit te leggen begon ze heel veel te lezen. Al vrij snel...

Published by Canvas, belgium televison